top of page
Søg
  • Forfatters billedeGhita Grønne

Kræv Nærvær

Når vi mister nærværet, er det et vink om at sætte tempoet ned og prioritere sine opgaver, sin tid, sit fokus, sin ærlighed og dermed finde ind til nærværet igen. Dette kan gøres på mange forskellige måder, og det er vigtigt, at du finder lige netop din måde at gøre det på.


Selfmade Graffiti Shirt

Nærværet er en meget god målestok for vores psykiske balance.

At være nærværende, er helt essentielt for at kunne opbygge autentiske relationer og skabe tillid og tryghed.

Nærvær kan kort forklares på denne måde:

Nærvær er mere end den fysiske tilstedeværelse. Nærvær er noget der opleves. Det tager udgangspunkt i det der sker i og mellem mennesker. Nærvær er forbundet med øget opmærksomhed, engagement, motivation, kreativitet og udvikling.

Nærvær er som nævnt, noget der opleves, og da vi alle oplever forskelligt, kan nærværsoplevelsen også være forskellig. Det er derfor af helt afgørende betydning, at du lytter til din egen oplevelse af nærvær eller manglende nærvær. Både dit eget og det, i de mennesker, du møder.

At være nærværende kan også forklares at være tilstede fuldt og helt, i nuet. Evnen til at handle på baggrund af det, der er, er nærvær. Vi handler fleksibelt, spontant, afpasset i forhold til de reelle omstændigheder, og vi anvender præcis den kraft, der skal til, hverken mere eller mindre. Netop derfor er nærvær i nuet den basale byggesten i alle former for kreativitet, fundamentet for ethvert konstruktivt samarbejde og det virkelige grundlag for personlig handlekraft og styrke.

Når vi mister nærværet, er det oftest fordi, vores tanker er på langfart. De flyver afsted, og jo mere vind der er, jo hurtigere flyver de. Vi bliver vores tanker.

Vi kan sagtens agere som om vi er nærværende, ved at prøve at lytte intenst, ved at se ud, som om vi følger med i samtalen, ved at sige de rigtige ord og nikke de rigtige steder, ved at smile osv. -men dette er dog kun muligt i kortere perioder, og betyder, at man snyder sig selv. Modparten kan nemlig oftest mærke det manglende nærvær.

At være sammen med mennesker, der har mistet nærværet til sig selv og sine omgivelser, kan være utroligt krævende. Der går nemlig ofte en refleks i gang i os alle, der siger: ”Er der noget galt med mig?” Vi begynder at se os selv efter i sømmene og prøver at finde fejl og mangler, der kan forklare det, der mangler i relationen. Derfor kan det være af afgørende betydning, når en leder af en flok medarbejdere, eller sportsudøvere eller forældre ikke er nærværende. Det skaber en masse frustrationer og usikkerhed i flokken og i sidste ende, kan de skabe dårlige resultater og dårlige relationer.

Der findes ret gode ledetråde, i arbejdet med nærvær, og de kan bruges som leder i en virksomhed eller andet og også i høj grad, som forældre. Det handler nemlig i bund og grund om det samme, hele vejen gennem livet:

Ikke nærvær i morgen, ikke nærvær i næste uge, men nærvær nu.

• Giv medarbejderen plads til arbejdet. Ryd de sten af vejen, som kan blokere for at medarbejderen får lov til at udføre et godt stykke arbejde.

• Se dine medarbejdere: deres ressourcer, hvad de udretter, men også deres behov og drømme

• Styrk de sociale relationer: skab anledninger, giv plads til både de formelle og uformelle netværk

• Styrk dialogen – få den skjulte/ubrugte viden og den tavse utilfredshed ud af skabet

• Klare signaler: Sig hvad du gør og gør hvad du siger

• Lad nærværet træde i karakter. Sæt ord og billeder på hvad nærvær er, hvordan det opleves og hvad der på vores arbejdsplads giver nærvær

• Vær nysgerrig på: Hvornår bliver en udfordring til en belastning - og omvendt?

Kilde: Arbejdsmiljø København.

Når vi mister nærværet, er det et vink om at sætte tempoet ned og prioritere sine opgaver, sin tid, sit fokus, sin ærlighed og dermed finde ind til nærværet igen. Dette kan gøres på mange forskellige måder, og det er vigtigt, at du finder lige netop din måde at gøre det på.

”Jeg tænder et stearinlys og sætter mig på min yoga pude. Jeg lukker øjnene og trækker vejret, bevidst”

Så enkelt kan det være. Held og lykke, med at finde din vej, til dit nærvær ♥

Ghita

11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page