top of page
Søg
  • Forfatters billedeGhita Grønne

Efter gymnasiet kommer….

Foråret har været tæt pakket med opgaver, afslutning af fag, fejring af studenterhuen og mange lyse nætter med vennerne. Sommeren kom og de lyse nætter fortsatte. Der blev grint og grædt og der blev badet i månelys. Taskerne blev pakket til ferie og stemmerne overdøvede hinanden under middagen ved langbordet. Der blev delt planer og drømme og måske kom han gående forbi en dag, og blev din kæreste. Det var den sommer i 2020. Nu skriver vi sensommer.

Måske kan du genkende noget af det og måske overhovedet ikke. -men noget der er fælles for alle de unge mennesker, der har afsluttet gymnasiet eller anden ungdomsuddannelse er, at de nu er landet i sensommeren, med en godt brugt sommerferie i bagagen. Og det kan være meget stille…

August er nemlig der, hvor mange forbereder sig på at starte en videregående uddannelse og hvor andre skal til, at finde det arbejde, der skal være med til at finansiere deres drømme om rejser og ophold i udlandet. Det er ikke altid lige nemt at lande i august. Der hvor drømmene skal omsættes til virkelighed og der hvor ordene, der er blevet sagt helt gratis, pludselig skal til at opkræve betaling.

”Jeg vil bare finde mig et job på en bar, og tjene nogle penge, så jeg kan komme ud og rejse”

”Min far kender vist en, som kan skaffe mig et job i filmbranchen”

”Arbejde lidt, og rejse i lang tid”

”Jeg ser lige hvad der sker, og måske finder jeg et arbejde, men jeg vil helt sikker til udlandet”

”Jeg rejser til Australien og arbejder og rejser rundt”

Nu er det nu. -og det kan virke voldsomt på nogle og befriende på andre.

Det kan være dejligt, at få lov til at omsætte ordene til handling. Komme i gang med at tjene penge og blive en del af et voksent fællesskab på en arbejdsplads. Dejligt at få et ansvar og udføre opgaver, der gør en forskel. Dejligt at få en hverdag fyldt med andet end bøger og skriftlige opgaver.

Det kan desværre også være udfordrende ikke at have set, at et aftenarbejde på en bar, kan gøre dagtimerne meget ensomme. Ikke at have tænkt over, at en rejse betyde mange penge, som igen betyder at der skal spares i hverdagen. Det kan være udfordrende at skulle søge en masse jobs og må sige ja til det næstbedste, bare for at tjene nogle penge. -og det kan være udfordrende, at alle ens venner er i gang med deres nye liv, alt imens man selv ikke helt har fået samlet sit eget liv sammen og er kommet i gang med noget endnu.

Set med mine øjne, er det måske lige her, mellem studenterhuen og voksenlivet, at man lærer allermest. Det er her, handling og konsekvens kommer op til overfladen og måske for første gang giver mening. Det er her, ord ikke mere er helt gratis og her, man skal ind og finde sin rygrad og sig selv. Hvad vil jeg og hvordan vil jeg det. Tage de første skridt og tage ansvar.

Mit råd er:

Læn dig godt op af de mennesker du har omkring dig, der støtter dig og skubber dig forsigtigt ud til kanten af det trygge. Sæt ord på de følelser du har indeni dig og slå ørerne ud, når der kommer nye spørgsmål, for at du kan blive klogere på dig selv. Beslut dig for nogle mindre delmål og arbejd målrettet hen imod dem. Ros dig selv og sæt nye delmål. Lav 3 gode ting for dig selv hver dag.

Vær ærlig overfor dig selv og dine omgivelser. Sig tingene som de er og bed om hjælp, når du har brug for det. Du kan. Du vil. -og du gør det…


37 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page